I dag er Presa Canario først og fremst en vakthund. Mange presaer gjør det også bra i spor, og noen gjør det veldig bra i lydighet. Ellers kan dem også brukes til trekk og kløv.  Presaen er også en meget god familiehund, og gjør alt for sin eier. De stikker sjeldent av, da det er dens jobb å være hjemme på området sitt, eller sammen med familien sin, og passe på. Man må huske at presaen er en ganske stor og muskluløs hund, som også er dominant av natur. Med andre ord krever den klare grenser, og en konsekvent eier for at hundeholdet skal bli best og enklest mulig. En stor og sterk hund ute av kontroll er aldri gøy. Det er også normalt at en presa ikke uten videre er glad i fremmede hunder.

En Presa skal være skeptisk til fremmede av natur. Dette betyr at det krever en del sosialisering og miljøtrening om man ønsker at sin hund skal fungere best mulig i et moderne samfunn. Men selv om dem er skeptisk mot fremmede, skal dem lett kunne skille mellom en reelt farlig situasjon, og en normal situasjon som ikke er noen trussel. Den perfekte presaen har en god ”av og på jobb-knapp”, der den vokter når det er forventet av den, og ikke er på vakt når situasjonen ikke krever det.

Noen presaer er plaget av HD og AD. Dette er leddplager som kan være smertefult for hunden. Derfor er det spesielt viktig å røngte hunder som skal gå i avel, da HD og AD til en viss grad er arvelig. Det er også miljøbetinget. En presavalp vokser ekstremt for, særlig det første leveåret, og dette er en stor belastning for leddene. Derfor bør man være forstikig med å overbelaste valpen i denne perioden. Den ideelle mosjonen for en valp i vekst er flere korte turer i ulendt terreng. Man bør unngå lange turer på asfalt, overdreven lek med voksene hunder, trapper, glatte gulv og mye hopping.

Hunden kan røngtes når den er ett år gammel, men noen velger å vente til dem er halvannet år. Det ideelle er at alle røngter sin hund, så oppdretterne får en god oversikt over hvilke kombinasjoner som gir dårlige ledd, og hvem som gir gode ledd. Man bør også passe på at valpen ikke er overvektig, samtidig som det er viktig å gi en presavalp rette dietten og tilstrekkelig med mat, så den kan utvikle seg optimalt. En kombinasjon av valpefôr og rått kjøtt er ofte det beste.