Weightpulling er en hundsesport som har vært populær i USA siden 1980-årene. I den siste tiden har også

populæriteten økt her i Norden, og detfinnes klubber som arrangerer konkurranser og treninger, både i Sverige

og Damnark. Norge fikk sin egen weight-pulling klubb først på våren i 2010. Klubben heter Norwegian Weightpulling

Club, og hjemmesiden til klubben er www.norwegianwpclub.no.

 

Så hva er weightpulling?
Konkurransene går enkelt og greit ut på at hunden skal trekke en tung vekt over en kort distanse, på kortest mulig tid.

Alle typer raser kan delta, ettersom man deler opp hundene i forkjellige vektklasser.
Men dette er kanskje ikke så lett som det høres ut som. Hundene som vinner disse konkurranssene trekker over 30

ganger sin egen vekt (på vogn). En hund på 20 kg. kan trekke opptil 750 kg, så det sier seg selv at her ligger det mye trening bak.Hva trenger man for å begynne?

- Du trenger en ordentlig wp-sele som er spesialsydd for din hund. Den skal være bred, trang over hodet og

vektpunktet skal sitte

i fronten av hunden. For å få en sele som sitter som støpt er det viktig og være veldig nøye på målene. Bruker du

ikke riktig type sele,

eller en sele som er for stor, så kan dette føre til at belastningen blir feil. Dette kan gjøre stor skade på hunden din.

- Du trenger også noe hunden kan trekke. Her er det bare å bruke fantasien. Kjetting og dekk med og uten felg egner

seg bra i begynnelsen. Når man har kommet lengere og vil øke vekten trenger man en vogn som man kan plassere

ønskelig

vekt på. På denne vognen må man feste et tau bak, som noen alltid holder i mens hunden trekker vognen. Da unngår

man at hunden får vognen inn i bakbeina.

-Godt underlag er viktig. Grass, jord, sand, snø og gulvtepper er godt egnet. Uegnede underlag er harde flater som asfalt,

betong, fliser og stein.

-Og til slutt trenger du selvfølgelig en hund. Det lønner seg at hunden kan basic lydighet, så treningen blir enklere.Når kan man begynne, og hvordan?

Man kan faktisk begynne med wp-trening allerede når hunden er valp. En valp skal selvfølgelig ikke trekke noe vekt, men man kan begynne med å venne den til å ha på seg sele. Begynn gradvis og vær tålmodig.
Første gangen hunden får på seg selen, ha den kun på i noen få minutter, ros mye og gi godbiter. På denne måten vil hunden assosiere selen med noe positivt. Gjenta dette et par ganger helt til du ser at hunden føler seg komfertabel med selen på. Noen hunder syne sdet er helt greit med selen fra første gang den har den på, mens andre bruker lengere tid på å bli trygg med den.  Neste steg er å gå et par små runder på et trygt sted, feks i stua hjemme eller i hagen. Husk også nå og ros mye, og gi gjerne godbiter. Det skal være positivt og gøy. Etter et par ganger med dette kan du begynne å legge til kommandoer. Si "trekk" eller "pull" når hunden skal gå framover, og feks. "stopp" når den skal stoppe. Bruk kobbel, godbiter og håndbevegelser når du lærer inn kommandoene. Når du sier "trekk", dra hunden forsiktig framover med kobbelet, eller lokk den med en godbit. For å få den til å stoppe, hold igjen i kobbelet og marker med hånden at du vil den skal stoppe. Ros og gi hunden godbit når den gjør det du vil den skal gjøre , så vil den fort lære seg kommandoene.
Neste steg er å venne hunden til å ha noe etter seg. Start med en tom halvlitersflaske f.eks. Gå noen korte runder, ros hunden, øv på kommandoene. Så må man lære den å ha noe etter seg som bråker. Fyll tomflaska med småstein og gå noen korte runder. Noen hunder synes det er litt skummelt med noe som henger bak og skrangler, så her er det ekstra viktig og rose masse, og ta korte steg framover.
Husk å kun tren i korte økter av gangen, og bruk noen dager på de forkjellige trinna så dere ikke går for fort fram. Her er det også veldig individuelt fra hund til hund, hvor lang tid dem trenger på tilvenningen.

Når hunden er over 18 måneder kan man gradvis begynne å lære den og trekke litt vekt. Man kan starte med 3 - 6 kg. dødvekt. Begynn med korte strekninger, og øk avstanden gradvis. Noen hunder vergrer seg for å trekke vekt, så her er det viktig at man har gjort tilvenningen riktig, og lært inn kommandoene. Har man gjort det, vil hunden mest sannsynlig trekke uten problemer, så lenge vekten ikke er alt for tung.

En hund som er ferdig utvokst, og fri for HD og AA er klar for å begynne med wp-trening for alvor. Kroppen tåler nå større belastning, og hunden kan trekke sin egen vekt i dødvekt opp til 1 - 2 km. Men husk også nå og hele tiden øke vekt og avstand gradvis.

Når man trener for å bygge opp hunden for konkurranse, er det best om hunden trekker middels vekt i rolige lengere økter. Feks 2 km i rolig tempo. Hunden skal ikke trave eller gallopere, men gå rolig. Hunden skal ikke trekke max vekt under alle treningsøktene. Det skal den kun gjøre ca. en gang i måneden. Når hunden trekker max-vekt skal den heller ikke trekke langt, kun en kort strekning. Hva som er middels vekt og max vekt for din hund må du se ann på hva den orker å trekke og hvor sliten den blir. Men husk å alltid øke gjevnt og forsiktig, ikke overdriv.
En teknikk som gir hunden mestringsfølelse i trekket er at en går bak og holder igjen på vekta så hunden akkurat orker å dra, mens en annen står foran og oppmuntrer. Og rett før hunden når personen så slipper man opp, så det plutselig blir lettere for hunden, og det kan lett dra resterende vekt inn i "mål" og få masse skryt.


Det kan være fristende og bruke leker o.l for å lokke hunden framover når man trener wp. Men dette stimulerer kun jaktinstinket til hunden og lærer den ikke å dra. Den bli bare så frustrert når den ikke får tak i leka si, at den vil gjøre alt for å få tak i den. Hvis du da har såpass mye vekt bak at hunden ikke klarer å trekke det, vil den bli frustrert, stressa, og treninga vil være en negativ opplevelse. Det er jo absolutt ikke ønskelig. Lær heller hunden din å trekke på kommando. Bruker man istede ros, godbiter og repetisjoner vil man få en mye mer positiv trening.


Hvor ofte kan man trene wp?

Det kommer ann på hvor tungt hunden drar. Hvis hunden kun drar lette vekter som er lett for hunden å dra, og hunden er i ellers god form, så kan den dra flere ganger i uka. Drar hunden litt tyngre vekter som den må jobbe litt med er det viktig å ha en hviledag mellom treningsdagene, hvor hunden gjør en annen form for trening enn å trekke. Max vekt av det hundne orker å dra, skal den kun dra hver 3 til 4 uke. Husk at musklene trenger tid til å hvile for at man skal kunne få optimal effekt. Husk også at en hund som trener ofte vil også ha behov for mer mat, og ekstra mye fett og proteiner.Kan man trene wp med en hund som har HD, AA eller forkalkninger?

Ja, det kan man, og det kan faktisk lønne seg. En hund som feks har HD trenger en god muskulatur for å støtte hoftene. Men man skal da _selvfølgelig ikke_ overdrive vekta og avstanden! Her er det ikke om å gjøre å trekke mest lengts, men å bygge litt muskler! Bruk sunn fornuft, og husk at trener man med en hund med HD er det _ekstra viktig_ å gå gradvis framover. Det kan være lurt å rådføre seg med veterinær eller noen med god erfaring innen wp for å få lagt opp et treningsprogram som er tilpasset din hund. Her er det også ekstra viktig med god oppvarming, og uttøying etter treninga.
Husk alltid:


- Vær tålmodig! Ikke krev for mye av hunden for tidlig. Da vil den bare bli forvirra.

- Treninga skal være gøy, det skal ikke være noe tvang.

- Hunden skal ikke dra max-vekta si mer enn en gang hver tredje eller fjerde uke.

- Ta alltid hensyn til hvor godt hunden er trent, og hva slags temperatur det er ute. En varm sommerdag vil ikke hunden kunne yte like mye som når det er kjølig. Se også ann dagsformen til hunden.

- Oppvarming er viktig for å forebygge skader. Husk at om det er kaldt ute trenger hunden mer oppvarming enn når det er varmt. En ung hund blir raskere varm enn en gammel. Ta også hensyn til hundens fysiske form.

- Hvis du bruker vogn, husk alltid å ha en passer bak som kan holde igjen vogna, så ikke den triller inn i bakbeina på hunden.

- Prøv alltid å få en gjevnt trekk hvor hunden holder hodet lavt. Unngå for mye hopp og sprett.

- Ha alltid vann tilgjengelig så hunden får rikelig med drikke når den er varm og sliten.

 

 

 

 

 

Her kan du bestille spesialsydd sele til din hund!

Hardcore Harness

Sporting Dog

 

Har selv kjøpt sele fra begge disse leverandørene, og har vært veldig fornøyd med begge to.

Men husk å vær veldig nøye med målene!

 

 

 

 

br /